PM umum kerajaan cadang bina litar Drag untuk setiap negeri bagi bangunkan sukan permotoran negara


RXZ Member 4.0 Tahun 2022 yang berlangsung di Terengganu International Drag Strip di Gong Badak hari ini, Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa kerajaan bercadang untuk membina sebuah litar khusus bagi perlumbaan drag di setiap negeri.

Menurut beliau dalam laporan ベルナマ、 cadangan ini dibuat dalam usaha memperkasakan program pembangunan sukan permotoran dalam negara, dan ia akan dimasukkan dalam Belanjawan 2023 yang akan dibentang Oktober ini.

「Setakat ini sudah ada dua litar drag yang dibina iaitu di Terengganu dan Melaka」、katanya dan menambah apabila litar-litar yang dicadangkan itu siap、ia akan memberi peluang kepada golongan belia untuk membabitkan diri dengan lebih serius dalam sukan permotoran mengikut saluran yang betul.

Dalam perkembangan sama, Ismail juga menyeru golongan muda supaya menyertai [email protected] 2022 iaitu プログラム pembangunan permotoran peringkat akar umbi, melibatkan pembangunan sukan motosikal dan kereta yang dianjurkan Kementerian Belia dan Sukan.

Menurutnya、di bawah program itu、peserta berpeluang mendapat pendidikan melalui latihan、kursus dan klinik、sekali gus dapat mencungkil bakat atlet permotoran negara bagi menyertai kejohanan serta perlumbaan di peringkat negeri dan nasional. タンバニャ・ラギ、ケラジャーン・アカン・センティアサ・メニョコン・アクティビティ・ケラブ・ケラブ・ペルモトラン、テルタマ・ダラム・メンジャヤカン・プログラム・アマル・バギ・メンバントゥ・ラキャット・ヤン・ディティンパ・ケスサハン・セペルティ・ディランダ・バンジール、バギ・メングランカン・アクティビティ・ティダク・ディ・ジャラナン。

「Pertubuhan berkaitan permotoran banyak melakukan aktiviti amal… Ketika banjir banyak kelab motor terlibat dengan kerja-kerja pembersihan rumah mangsa banjir.

「Mungkin boleh anjurkan (perhimpunan penunggang) setiap tahun dan kerajaan boleh beri penajaan… dapat ketengahkan minat anak-anak muda, dapat kurangkan tanggapan negatif terhadap penunggang yang dikaitkan dengan pelbagai nama seperti Mat Motor, katanya.コメントする