Kastam sita barisan kenderaan paling menarik? フォード GT40、ムスタング クラシック、VW コンビ、マツダ RX-7


Sitaan kenderaan oleh Kastam DiRaja Malaysia memang bukan perkara baru. Tetapi, dalam perkembangan terbaru seperti dilaporkan oleh Bernama ini, kelihatan barisan kenderaan yang unik dan bersejarah berada dalam senarai berkenaan.

これは、フォード GT40 セブア、フォード マスタング クラッシック ジェネラシ パータマ セブア、フォルクスワーゲン コンビ、マツダ RX-7 FD のセブアです。 Turut kelihatan adalah dua buah motosikal kembara — sebuah Honda CRF1100L Africa Twin dan sebuah KTM 1290 Adventure.

Menurut Kastam, pihaknya menyita 41 buah kereta dan motosikal berkuasa besar bernilai lebih RM11 juta, yang dibawa masuk ke Malaysia tanpa dokumen import yang sah. Selain kenderaan yang dinyatakan itu, terdapat beberapa lagi model lain yang turut ditahan, seperti Ford Mustang moden, sebuah Mini Clubman dan SUV/MPV kegemaran ramai dari Toyota — Harrier and Vellfire.

Penolong Ketua Pengarah Kastam Zon Tengah、Mohammad Sabri Saad berkata semua kenderaan itu disita berikutan sebuah operandi khas yang dijalankan、Ops Bearing、yang bermula pada 15 Ogos untuk mengesan kenderaan yang di bawa masuk tanpa dokumen yang sah. Semua kenderaan itu tiba di Pelabuhan Klang dari Jepun, US dan UK.

「Berdasarkan siasatan kami、sebahagian daripada kenderaan ini dibawa masuk oleh pelajar. mereka mungkin tidak mengetahui bahawa mereka memerlukan permit kelulusan (AP) sebelum membawa masuk kenderaan,” ujarnya, seperti dilaporkan スター.

Jabatan itu telah memulakan siasatan di bawah Seksyen 135 di bawah Akta Kastam bagi percubaan mengimport barangant terlarang. Duti tidak berbayar bagi semua kenderaan terbabit adalah sekurang-kurangnya RM7.12 juta.コメントする